9 aprilie 2012

Annapurna base camp trek

De pe date de 30 martie pina pe 8 aprilie am avut vacanta de primavara. Asa ca fara sa ezit, mi-am facut geanta si fuga in munti.
In 2010 in vacanta de toamna la fel am facut un mountain treck, dar de atunci, nu prea am fost izolata in mijlocul naturii departe de orice semn al civilizatie.

Deci, deoarece data trecuta am facut treckul din Lantang, in acest an am hotarit sa fac treckul Annapurna.

De ce ai nevoie pentru a te porni in munti de unul singur (pe 9-10 zile):

- Card de inregistrare pentru vizitatori (nu stiu cum in romana nu prea suna "trekeri") individuali. (Registration card for individual trekers) -1620 rupee (100 rupee - 1 euro)
- Permit pentru a intra in zona de protectie a muntilor (Annapurna permit) - 2000 rupee
- 2 perechi de pantaloni (de dorit waterproof and windproof)
- 3 perechi de maiouri (nu din bumbac, dar speciale care se usuca repejor)
- 2 fleecers
- 1 complet de thermal underwear
- 1 t-shirt cu mineca lunga
- waterproof jacket, in caz de ploaie (mie tare ni-a prins bine ca a ploat destul de mult)
- scurta de iarna, caciula, manusi, fular
- trekking shoes (waterproof), sosete lungi - 3 perechi
- trekking poles (un fel de betze care te ajuta munt cind ai de umblat pe spatii abrubte sau zapada)
- sac de dormit
- atribute a igienii personale (numaidecit sunblock cream - cu toate ca e frig, soarele arde fata, urechile, etc)
- carte, jurnal, harta, si alte chestii pe care le consideri indispensabile

In total ar fi bine ca greutatea sa nu depaseasca 10-13 kg. Eu am avut vreo 12 si parca normal m-am ispravit. Mincare si cort nu trebuie, pentru ca pe tot parcursul traseului sunt teashops, "restaurante" si "hotele" (cabane). De dormit si mincat, deci griji nu trebuie sa-ti faci griji, punte de alimentare exista la maxim 3-4 ore de mers distanta una de la alta. Aria Anapurna e populata, oameni pe drum intilnesti, asa ca sunt putine momente in care te simti complet singur. Exista posibilitatea sa te simti singur daca deviezi de la ruta (drumul) principal.

In total am vei avea nevoie de aproximativ 245$, incepind cu drumul din Kathmandu in Pokhara si inapoi in Kathmandu (fara cheltuielile de cazare/mincare in Pokara sau Kathmandu). Eu sunt foarte economa, asa ca 245$ ar fi minimum, pentru siguranta suma ar fi 300-350$.

Bine de stiut preturile din circuitul Annapurna:

Cazarea pe noapte single room - 150 - 200 rupee (100 rupee - 1 euro)
Dhal bat (mincare traditionala nepaleza: orez cu lentile si legume) - 300 - 470 rupee
Dush cu apa calda - 100 rupee (ei iti incalzesc apa, sau cei mai norocosi au geizer si balon cu gaz)
O clatita - 150 - 200 rupee
Poridge (terci) - 200 -300 rupee
Cartofi prajiti - 300 -400 rupee
O cana cu ceai - 50-70 rupee
Ciocolata (mars, snikers) - 200 rupee
Orez prajit - 300-400 rupee
Supe - 150 - 200 rupee

Ziua 1

Phedi (1130m) - Tolka(1700m)

Total de mers pe zi: 5.5 ore

Din Kathmandu m-am pornit cu autobusul local pe la 6.00pm si la ora 1 am am ajuns in Pokara. Cu toate ca Pokara e la mai putin de 200km departare de Kathmandu, din cauza drumului de munte dureaza asa de mult pina ajungi. Am dormit 5 ore intr-un hotel din Lake side din Pokara, si la 6 dimineata m-am dus la statia de autobus sa prind autobusul spre Phedi.

Trekul se incepe din Phedi, drumul la inceput nu este greu, cu urcusuri line si nu prea abrubt. Am inceput pe la vreo ora 8 si deja la ora 11.30 eram in Potana, unde am luat prinzul. Am mai mers 2 ore si am ajuns in Tolka. Timpul era cam posomorit si noros, si acompaniata de tunet am finisat in Tolka odata cu inceputul ploii.

In drum spre Tolka

Satul Tolka dimineata

Ziua 2

Toka (1700m) - Chommrong (2170)

Total de mers pe zi : 7h

Pentru a ajunge in Chommrong, trebuie sa traversezi 2 localitati destul de populare: satul Landruk si Jhinundana (unde sunt izvoare cu apa calda)
Tolka - Jhinu 5.5h
Jhinu - Chommrong - 1.5h

In Jhinu am luat pauza de masa, si m-am balacit in izvoarele cu apa calda, ca tare bine mai relaxeaza. Un fact destul de neobisnuit este ca aproape pe tot parcursul trekului este acoperire telefonica, ceea ce lipseste in Lantang (dar e mai bine). De dimineata pina pe la vreo 10 dimineata muntii sunt vizibili, apoi dispar, fiid acoperiti de nouri.
In Chomrong am ajuns pe la 3.15 pm, si am mers si am mincat un chocolate cake (tare multe patiserii, pizzerii si tot felul de restaurante fancy pe acolo) in Chommrong Cottage, pregatit dupa o reteta speciala, tare gustos. Despre acest cake, s-a scris si in Time magazine, asa ca daca mergeti, nu ratati sansa!

Satul Landruk, care e in drum spre Chommrong


Eu in Chommrong


Privelistea din satul Chommrong

Ziua 3

Chomrong (2170m) - Deurali (3230m)

Total de mers pe zi: 8.5h

In sfirsit am scapat de sate si localitati, si am dat de salbaticie. Dupa Chommrong mai este un sat Sinuwa, apoi numai localitati cu cabane pe drum, nu mai este populata area. Dupa Sinuwa, trebuie sa treci de localitatile cu cabane: Bamboo, Dovan, Himalaya si apoi ajungi in Deurali.
Majoritatea merg pina in Dovan (undeva 2600) si petrec o zi pentru aclimatizare.
De altfel, poti avea mountain sickness daca nu esti obisnuit cu intaltimile. Ti se face greata, te doare capul si iti este somn, daca apar simptoamele acestea, trebuie neaparat de coborit la inaltimi mai mici unde corpul se simte comfortabil. Eu nu am mountain sickness, asa ca pot aduna in inaltime mai mult de 1000m pe zi.

Am luat prinzul in Bamboo si am mers prin ploaie vreo 3 ore pina am ajuns in Deurali. In sfirsit s-a schimbat peisajul, au disparut copacii si s-a inceput zapada.


Localnic in Sinuwa

Priveliste din satul Sinuwa

Padurea fermecata spre Bamboo

Privelistea din Deurali

Chiar la iesirea din Deurali

Ziua 4

Deurali (3230) - ABC (Annapurna Base Camp) (4130)

Total de mers pe zi: 5h

Drumul din Deurali pina in ABC mi-a placut cel mai mult. Munti pustii, rar dai de vreo iarba, riulete de munte, zapada, liniste, aer curat.

De dimineata timpul e bun. Dupa 10-11, se innoura si pe la 1pm-2pm incepe a ploua.
Am stat la o pauza de ceai in MBC (Machapuchre Base Camp) - Machapuchre este un alt munte sfint (6997m) care nu a fost cucerit niciodata deoarece firful sau este foarte abrupt si seamana mult cu o coada de peste, cind privesti dintr-un anumit unghi.

In ABA am ajuns prin ninsoare si ceata. Nu vedeai nimic la 5 metri in fata, si fiind singura ... incep a te invalui emotiile. Drumul trece prin niste glaciare, si muntii nu stiu cum scrisneau si te simti asa mic mic si neinsemnat in toate ambianata ceea, dar am trecut cu bine.

Toate noaptea a nins, iar dimineata la 5.30 privelistea din Annapurna Base Camp a fost fenomenala.

virful Annapurna I

virful Annapurna I

Muntele Machapuchre

Annapurna South

Eu si Annapurna South

In drum spre Annapurna

Carare spre Machapuchre

In MBC (Machapuchre Base Camp)

spre ABC (Annapurna Base Camp)

Priveliste din ABC

Ziua 5

ABC (4130m) - Bamboo (2310m)

Total de mers pe zi: 6.5h

In ABA trebuie sa te trezeshti la 5.30 la "sunrise show". Muntii inalbiti incep a straluci ca niste diamante odata mingiiati de primele raze de soare.

Din Annapurna Base Camp se vad mai multe virfuri, insa cele mai inalte sunt: Annapurna 1 (8091m) - al 10-lea virf dupa inaltime din lume, Annapurna South (7219m) si Machapuchre (Fish tail mountain) - (699m).
Nici un nouras pe cer de la 5.30 pina la 8.00 dimineata. Am tot stat cu gura cascata si am admirat privelistile.

Drumul din Annapurna inapoi in Deurali


Spre Deurali

Padurea din Himalaya spre Dovan

Ziua 6

Bamboo (2310m) - Tadapani (2630)

Total de mers pe zi: 8h

Am trecut urmatoarele localitati: Bamboo, Sinuwa, Chommrong, apoi din Chommrong mergi pe alt drum (nu pe acela pe care ai venit) - pentru diversitate. Apoi urmeaza Ghurjung, Chuile si Tadapani. Am deviat putin de la trekul principal, dar bine ca am ajuns cu bine la final. Am mers prin ploaie vreo 3 ore. Dar e frumos sa mergi prin ploiaie singura prin padure de Rhododendron.


In drum spre Tadapani


Padurea de Rhododendron spre Tadapani

La incalzit linga soba din cabana din Tadapani

Ziua 7

Tadapani (2630m) - Ulleri (1960m)

Total de mers pe zi: 8h

Spre deosebire de timpul ploios din ultimele zile, in aceasta zi a ploaut doar dupa ora 3.00pm. Daca parcurgi trekul din Phedi in Nayapul, pe aceasta portiune de drum vei avea impresia ca nu mai este nimeni, deoarece toti merg in directia opusa, si intilnesc grupe masive de turisti doar pe la juma de drum in Gorepani si atit. In rest, pace si liniste si nimeni in jur. Foarte mult mi-a placut cind eram singura si nu vedeam nici zare de om.

Drumul din Tadapani in Ulleri e cu urcusuri si coborisuri. Drumu din Tadapani (2630m) in Gorepani (2860m) a fost foarte frumos. Majoritatea timpului mergind prin padure de Rhododendron, care in aceasta perioada a anului sunt infloriti, si totul e roz si frumos. Trunchiurile copacilor sunt pline de muschi suspendati, ceea ce transforma o simpla padure in una fermecata.

Iata ce localitati trebuie sa treci prin ca sa ajungi in Ulleri. Din Tadapani(2630) cobori un deal, apoi tot te urci si urci pina in Deurali Pass (3090), apoi cobori putin pina in Gorepani (2860), si apoi tot te tii de coborit pina in Ulleri (1960). Am luat prinzul in Nayathanti, si fara turisti am parcurs in liniste drumul pina in Ulleri unde m-am cazat in Kamala Guest House.

Peste vreo ora dupa ce m-am cazat aud vorba rusa in camera de alaturi. Vocile comparau preturile din Nepal cu preturile din Ukraina, si mi-am dat seama ca defapt sunt ucraineni.
Pe hol ne-am intersectat si am inceput a vorbi. Erau 3 baieti, cam de acceasi virsta ca si mine, unul fiind chiar nascut in Moldova, dar traind de mic copil in Ukraina.

La o stikla de Nemirov Pertzovka, o bucata bunisoara de slanina, dhal bat, chapati si ginger tea, am stat la vorba si am incununat cu succes penultima zi de trek.

Privelistea din Tadapani

Drumul din Tadapani spre Bhantanti


localitatea Bhantanti

Padurea spre Gorepani

satul Gorepani

Floare de Rhododendron

Padurea Fermecata de dupa Gorepani

Foarte aproape de Ulleri

Localnici

O bere?

Privelistea din Ulleri

O casa din Ulleri

Ziua 8

Ulleri (1960m) - Nayapul - Pokara

Total de mers pe zi: 4.5h

Nayapul este trasa de unde poti lua autobusul spre Pokara. Drumul e usor, si practic te cobori in mizerie, gunoi si stilpuri. Muntii dispar din orizon, si imprejur sunt doar dealuri verzi, sate, oameni, civilizatie.

Ultima zi este fara entuziasm, te maiintorci din cind in cind sa vezi din ce muntea te-ai coborit, tragi ultima gura de aer fara "vihlopnie gazi" si ajungi in Nayapul.

La ora 12.00pm deja era in autobusul spre Pokhara, care dureaza cam 2.5h.
Pe la 3.00pm, am ajuns in Lake side (partea turistica din orasul Pokhara), m-am cazat intr-un hotel, m-am schimbat si am mers in restaurantul Maya pentru un prinz delicios.

A doua zi urma sa zbor inapoi in Kathmandu, si inapoi la lucru. Iaka asa o vacanta.


Floare? Fruct?

Iaka asta design

Aproape de sfirsit

Peste acest riu este un pod, cind treci de acest pod, practic ai finisat trekul.

Prinzul din Pokhara

Pokhara, Lake side

Phewa Lake, Pokhara

Avionul spre Kathmandu

Iata asa o vacanta din Moldova te-ar putea costa:

Drumul Chisinau-Kathmandu-Chisinau - 900$
1-2 zile in Kathmandu - 50-60$
Annapurna trek - 350$
Suvenire si extra - 100-200$

Total aproximativ 1500$ - de persoana pe 10-12 zile, all exclussive.
Iti rezervezi bilet la avion, mai citesti despre Nepal, si restul pe loc.

Welcome to Magnificent and Mystical Nepal!