17 septembrie 2008

My first Shamanic Journey


A fost vineri.

Eram culcata jos cu fata in sus. Relaxata. Respiram adinc. Ma imaginam undeva intr-o pestera. Simteam sa sunt deja acolo. Simteam pamintul de sub picoare. Incercam sa ma cobor in jos. Sa simt cum ma strecor prin pamint, cum plutes in jos, cum alunec si cum ma strecor intr-o alta realitatea. M-am pornit intr-o calatorie. Urma sa-mi gasesc animalul totemic.

Prima data am fost intr-o calatoie shamanica.
Cum a fost?

O voi lua de la inceput.

Totul a avut loc in cadrul unei conferinte (multumesc Irinei pentru informatie) dedicate jubileului de 5 ani a Asociatiei de Psihologie Transpersonala. Am fost doar in prima zi, si doar la sesiunea "Practica Shamanica" care a fost descrisa si apoi realizata in practica de catre Steven Schmitz, profesor la o universitate din SUA, membrul Fondului de Cercetare a Shamanismului, care deasemenea face parte din Asociatia Shamanilor Practicini (a indienilor americani).

Initial ne-a vorbit despre Shamanism la general. Pentru cei interesati vizitati aici (in engleza) sau aici (in romana).

Shaman -
este un cuvant de provenienta tribala siberiana care denumeste practicantii vindecarii traditionale.

Shamanii sunt un tip de vindecatori (vindecatoare) care se disting de alte tipuri prin folosirea calatoriei in lumile ascunse sau mai putin vizitate si simtite de noi, lumi care ne sunt cunoscute prin intermediul viselor si experientelor traite la limita dintre viata si moarte.

Este uimitoare unitatea si similaritatea tehnicilor folosite de shamani in colturi indepartate ale Planetei : de exemplu - calatoria shamanica. Ea este acceasi fie ca e facuta de un eskimos, sau de un shaman din Tibet, sau de un bushman din Kalahari, sau de un Kahuna din Hawai'i.

Shamanii nu " cred " in spirite, ci interactioneaza, vorbesc cu spiritele de peste tot si conlucreaza cu spiritele pentru vindecarea pacientului.

Shamanii nu doresc in nici un caz sa demonstreze ca sistemul lor este cel mai bun, ci prioritatea lor este vindecarea, starea de bine a pacientului, de aceea ei de multe ori conlucreaza cu practicantii altor sisteme de vindecare .

Dupa cite am inteles scopul calatorie shamanice este regasirea starii de sanatate si echilibru, rezolvarea problemelor ce ne preocupa. Acolo ne putem intilni cu ghizii nostri spirituali si putem interactiona cu intelepciunea aflata in mijlocul lumilor noastre interioare.

Desigur ca acest seminar de o zi nu m-a facut expert in arta shamanismului, acesta doar mi-a deschis un pic calea spre o alta experienta spirituala.

Simteam vibratii in intregul corp. Ma identificam cu sunetul tobelor. Simteam de parca aceste sunete, trezesc ceva in mine, care se misca in ritmul dictat de tobe.

Ochii imi erau acoperiti cu o esarfa de culoare inchisa. Cu fiecare sunet al tobelor vibratiile deveneau tot mai puternice. Simteam de parca vibratiile pe care le emana corpul meu vor da jos esarfa ce statea neclintita pe ochi.

Un tunel negru, prin care ma strecor, cu fiecare sunet ma cobor tot mai jos, nu vad sfirsitul tunelului, iar in acelasi timp, simt toata fiinta mea cuprinsa de vibratii puternice.

Sunt aici si acolo, ma simt de parca as fi prezenta in 2 locuri simultant.
Ma percep in ambele dimensiuni, si nu pot sa-mi dau seama in care parte sunt mai mult.

Simteam de parca niste degete invisibile se miscau la dorinta mea, in ciuda faptului ca mina mea, parte a corpului meu fizic, era complet relaxata si nemiscata.

Sunt inca in tunel. Insa ma simt de parca o forta ma trage si ma ridica in sus, vreau sa parcurg acest tunel pina la capat.

Insistent ma cobor tot mai jos, la capatul tunelului incep a vedea culoarea verde usor amestecata cu nuante galbene.

Niste fluturasi se strecor din partea opusa a tunelului spre care ma indreptam, si zboara spre mine. Sunt colorati si foarte fini.

Vreau sa ies din tunel, vreau sa descoper ce se ascunde in partea cealalta, insa acceasi forta (neidentificata in ratiunea mea) ma ridica si ma face sa ma intorc treptat inapoi.

Insistent, in timpul intregei calatorii, doream sa ajung in partea cealalta, insa nu am reusit.

Ritmul tobelor s-a schimbat si a fost dat semnalul de a te intoarce inapoi de unde ai inceput calatoria. Am multumit universului in care ma aflam, si am inceput sa ma ridic in sus spre pestera de unde am efectuat intrarea in pamint.

Cind sunetul tobelor s-a disolvat in liniste, am deschis ochii si am terminat prima mea calatorie shamanica.

Senzatiile erau placute si neobisnuite.

Dupa cum ne-a spus Steven, in acea realitate urma sa intilnim animalul nostru totemic.

Eu nu am intilnit nici un animal cu exceptia fluturilor care intrau din alta parte a tunelului. Spre mirarea mea am aflat ca si fluturii sunt animale totemice. Si acesti fluturi ma vor ajuta in realizarea sarcinilor mele in calea pe care urmeaza s-o parcurg.

Vineri m-am intors acasa cu o bucurie mai mare de a trai acest mister numit viata.

Un exemplu de Shamanic Drumming de pe Youtube