5 aprilie 2009

"A view from inside" sau ziua alegerilor pentru Transnistria

Azi am urmarit procesul electoral "inside" la sectiile de votare speciale.
Amintesc ca acestea au fost amplasate in dreapta Nistrului pentru cetatenii RM ce au visa de domiciliu in regiunea transnistreana.

De dimineata am pornit spre Sectiile speciale de votare nr. 40 si 41 din or. Varnita. Acolo urmau sa voteze alegatorii din: Bender (sectoarele Solnecinii si Nordic), Lipcani, Tiraspol, Caragas, Blijnii Hutor, Parcani, Suclea si Tirnauca. Cei mai harnici si responsabili sau dovedit a fi cetatenii RM din Bender si Tiraspol. Probabil din cauza ca sunt studenti din aceste orase care isi fac studiile la Chisinau, sunt licee cu predare in romana (unde se mai discuta pe diverse subiecte ce tine de RM) sau deoarece sunt cele mai numeroase localitati din regiune. Acestor sectii au fost distribuite 4000 de buletine, spre sfirsit au folosit aproximativ jumatate.

La sectiile din Varnita au participat cele mai multe persoane din regiune, dar acestea sau confruntat cu unele obstacole privind libertatea circulatiei. Autobusele din Tiraspo sau Beder erau oprite la postul din Varnita si verificate mai mult timp decit deobicei. LA fel, la iesire din localitatea Varnita, s-au format cozi de masini. Documentele erau verificate luung (probabil se verifica daca au aplicata in buletin stampila de vot).

Martori la acest "traffic" au fost si reprezentantii OSCE, care la fel monitorizau regiunea.

La iesirea di orasul VarnitaPostul central din Chisinau spre Tiraspol. 5 aprilie 2009.Viitorul este al lor. (Elevii liceului din Bender, in fata sectiei de votare din Varnita)


Elevei liceului din Tiraspol ii pasa de viitorul eiPrimarul din Varnita ofera un interviu presei transistrene. "Pervii Respublikanskii" a fost prezent la evenimet.


Dupa aceasta am mers la sectia de votare din Hagimus, unde trebuiau sa voteze cetatenii RM domiciliati in partea de sud a orasului Bender. Pina la ora 15.00 votase doar 70 persoane, in schimb maicutele de la Manastirea Marta si Maria, si-au indeplinit datoria civica.

Maicutele la sectia de votare.


La sectia de votare din Hagimus, persoanele deobicei votau "in doi" :)


Am ajuns si la sectia de votare nr. 23 din Rascaieti, unde voteaza cetatenii RM din or. Dnestrovsc si Slobozia. In jurul orei 16.00 - sectia de votare era practic pustie. Aici "Urma speciala" era mult mai mica decit in alte sectii. Unii alegatori s-au simtit descriminati.

Aici a fost foarte boring. Cel mai mult mi-au placut observatorii. Acestea erau asezati intr-un rind de scaune si discutau activ intre ei. Parca erau niste pasarelele de pe firul de electricitate din publicitatea Orange.Spre seara am ajuns si la Farladeni, atit bateriile mele, cin si a aparatului deja s-au asezat. Aici la ora 18.00 au votat numai 25 de persoane din regiunea transnistreana.


Au fost sesizate anumite incalcari, observatii. Raporul de monitorizare va fi disponibil curind aici


Merg sa dorm. Acum orice cosmar va fi un vis placut in comparatie cu urmatorii 4 ani cu comunistii la putere.


Ps: Poate totusi Moldova isi merita conducerea. Si daca eu nu merit, ce sa fac?
Unde plec acum?
*Poze realizate de Natalia Gligor. 5 aprilie 2009