21 februarie 2012

Shivaratri si nourul de fum de marijuana deasupra lui Pashuipatinath

Ieri in Nepal a fost sarbatoare mare - "Shivaratri".

Ceea ce se intimpla in aceasta zi, ar putea fi clasificat foarte divers: demonic, profanator, nebun, insa hindu considera ritualurile care au loc de Shivaratri sfinte.

Shivaratri are multe legende, unele din ele pot fi gasite usor pe net, sau le puteti citi aici.
Pe scurt, Shivaratri este ziua in care se celebreaza zeul Shiva, care defapt este zeul distrugerii in panteonul hindu.

Defapt el distruge raul, si este un fel de energie cosmica pozitiva. Shiva, este venerat de hindu ca izvor ar fertilitatii. Defapt, ceea ce este venerat este Shiva Lingam (organul falic sau penisul).

Principalele atribute ale lui Shiva sunt tridentul si marijuana. Shiva are multe ipostaze, sau reincarnari si in fiecare reincarnare este cu acceasi divinitate femenina care este Parvati sau Shakti etc.

Un alt nume a lui Shiva este si Pashupatinath. In Kathmandu este templul Pashupatinath, care este o atractie principala pentru toti cei care il venereaza pe Shiva.

Ieri s-au estimat circa 800.000 de oameni care au venit la Pashupatinath din diverse motive: venerare, curiozitate sau de a cumpara marijuana.

Shiva este si aparatorul sau "patrunul" ascetilor hindu, care se numesc Sadhu.
Sadhu sunt de foarte multe feluri, unii sunt cam falsi si umbla doar cu cersitul. Insa, in esenta ei ar trebuie sa fie niste oameni care au renuntat la toate artibutele vietii cotidiene: casa, sex etc. (un fel de calugari), traiesc in pesteri, paduri, sau in strada. Unicul lor scop este "moksha" sau eliberarea spiritului de ciclul reincarnarilor. Multi Sadhu folosesc marijuana in acest scop.

Asa ca am mers si eu ieri la Pashupatinath sa vad cum totul are loc. Multa multa lume, un rind imes de a intra in templul principal, multi tineri care defapt au venit sa cumpere marijuana de la sadhu, multi sadhu care fumau incontinuu iarba si vreo 5,000 de politisti care aveau grija de securitatea oamenilor in acest proces sacru.

Iata si niste poze.





Sadhu se imparte cu ce are ...


Templul Pashupati