17 februarie 2012

Bucuriile din Nepal

Noi in Nepal nu avem bomboane "Bucuria", insa avem multe alte bucurii.

Bucuria de a avea lumina

Cind becul meu din camera se prinde, eu instantaneu devin foarte bucuroasa.
Iata-l ce minunat este cind arde!
In Nepal, este asa o "fishka", care se numeste: "Load shedding".

Acest "Load shedding" este echivalentul la "intuneric".


Defapt, ceea ce e intimpla aici este defapt o procedura de a economisi energie electrica. Tara nu are bani sa importe, si din ce produce nu ajunge sa acopere necesitatea de energie electrica 24/24. Asha ca in Ianuarie NU am avum lumina 19 ore pe zi, iar in Februarie (deoarece a mai ploat un pic si hidrocentrala s-a pus pe munca) NU avem lumina 12 ore pe zi.

Cind apare curent in prize, toti pleaca urgent pe acasa, chiar daca sunt pe undeva, si incep a-si reincarca bateriile la telefoane, laptopuri, etc.

Sunt "fericiti" care au generatoare, dar generatoarele pentru a functiona au nevoie de petrol, si mai jos vei afla de ce unii chiar daca au generator nu il folosesc.


Iata graficul care in fiecare luna este publicat in ziare, plasat pe net, ect.

Eu cind le spun nepalejilor ca noi avem lumina 24/24, si plus la asta iti poti incarca bateria la laptop in parc, in timp ce stai pe o banca si folosesti wifi public, rar cine ma crede. Cine ma crede, zice ca eu sunt din "Tara minunilor".

Bucuria de a avea apa

Nepal e a 2-a tara din lume dupa cantitatea de apa potabila disponibila, dar in acelasi timp, tara cu una din cele mai rele aprovizionari cu apa din lume.
Apa in tevi dau numai 1-2 ore pe zi, asa ca majoritatea nici nu si-au tras tevi cu apa. Apa potabila trebuie procurata in bidoane de 12 litri de la magazin. Iar apa din robinet, vine din niste bidoane enorme pe care fiecare gospodar le plaseaza pe acoperis.
Aici fiecare gospodarie are un rezervor de apa linga casa, deobicei este in forma unui bazin ( 2*2 metri, cimentat si acoperit ca un cavou) pe care din cind in cind vine masina cu apa (la comanda) si il umple. Trebuie sa comanzi camazul cu apa, apoi torni apa in rezervor, apoi cu ajutorul unei pompe il pompezi pe acoperis, in bedonul mare si negru.

Daca vizetezi Kathmanduul, de pe orice acoperis, poti admira sumedeniea de bedoane negre. Iata cum asta arata de pe acoperisul casei mele.
Bucuria de a avea petrol

Istoria faptului ca aici practic lipseste petrolul din benzinarii e lunga. Pe scurc, Nepalul are datorii fatza de India, si India nu le mai da petrol. Le da foarte putin, ca sa nu-i nimiceasca de tot. De cind sunt aici pretul la petrol a crescut de la cam 102 rupii la 112 rupii. (78 rupii - 1$). Fericita de mine ca lucrul e aproape de casa si ma deplases pe jos.

Asa ca am o mare bucurie cind in motocicleta prietenului meu este petrol si mai putem merge pe undeva de altfel, e o nebunie cu autobusele si taxi.

Iata cum arata o benzinarie aglomerata. Am stat si eu in rind citeva ori.Bucuria de a avea un balon plin cu gaz

In Nepal nu exista aprovizionare cu gas. Lumea se foloseste de baloane cu gas. Eu am 2 baloane, unul in bucatarie si unul in baie pentru apa calda.
Acum de ceva timp (1 luna) nu este gas, cred ca tot India a inchis robinetul.
Iaka un articol la tema pentru cei interesati.

Eu sunt bucuroasa ca inca nu mi sa terminat gasul. Gatesc mai rar si ma spal mai rar cu apa calda.

Iata cum e sa ai un balon cu gas in baie.Bucuria de a avea internet

Sa-i dea Buddha, Shiva, Alah si Isus sanatate proprietarului modemului wifi fara parola. Din august 2011 pina in prezent ma folosesc cind am lumina, viteza e cam mica, dar decit nimic, tot e bine.

Cind le povestec nepalejilor ca noi ne uitam la video pe youtube fara a astepta mult buffering, lor nu le vine a crede. Pentru un video de 5 minute, poti sa astepti pina la 1 ora. Asa ca noi ne folosim de Orbit download si doanloadam video de pe youtube, apoi dupa ce le vedem le stergem.

Eheheiiii, horosho jiviom!

Iata cam astea sunt bucuriile de fiecare zi in Kathmandu.

PS: Daunazi un nepalez mi-a zis ca-s idioata ca am hotarit sa traiesc in asa conditii deja de 2 ani.

PPS: Si totusi, eu sunt foarte bucuroasa ca traiesc in Kathmandu.