28 septembrie 2010

Pani Puri

În postul precedent am promis că scriu despre gustarea din stradă, care m-a cucerit și îmi bucură senzațiile gustative și stomacul de aproape 2 luni în fiecare zi.

Pani puri, este un snack de stradă, care îl poți găsi practic la fiecare colț în India sau Nepal.

Biluțe de aluat crocante (fierte în ulei), care conțin aer înauntru sunt sparte și împlute cu cartofi fierți (cartofii fiind amesticați cu tot felul de mirodenii) și apoi scufundate într-un lichid (care deobicei este de culoare roșie sau verde deschis) și servite – aceasta ar fi descrierea succintă a pani puri.

Pentru cei care sunt grețoși, nu aș recomanda să privească felul în care este servit pani puri.

Vînzătorii de pani puri, sunt deobicei foarte săraci, murdari, și deseorin trăiesc în stradă.

Vînzătorul din Bhaisepati, are soție și 2 copilași. Apare pe la orele 12 amiaza la stația de autobus din Bhaisepati și vinde Pani puri pînă pe la 8 seara. Uneori sunt foarte mulți oameni în rind, și soția îl ajută să servească. De cîteva ori m-a servit soția sa, dar nu prea mă încîntă acest lucru, deoarece are lungii lungi, care lîngă faptul că sunt departe de a fi îngrijite, au acumulat cîțiva milimetri de negreață. Tinîng cont de faptul că ea trebuie să spargă Pani puri cu degetul și apoi să-l scufunde în lichid … această imagine cu unghiile ei … nu este deloc apetisantă. Eu închid ochii sau întorc capul într-o parte ca să nu văd procesul, dar pani puri au același gust.

Sunt norocoasă că nu am probleme cu stomacul, mulți străini vomită sau au dearee cronică dacă gustă pani puri, dar cred că stomacul meu e antrenat în materie de mîncare mai puțin igienică.

Moarea de la roșii murate ar fi cel mai aproape gust pe care l-aș asocial cu gustul lichiduluii din Pani puri, dar din păcate nu stiu cum îl pregătesc. Localnicii spun că gustarea este foarte bună pentru digestie, fapt care nu este valabil și pentru străini.

7 bucăți de pani puri costă 10 ruppies (95 ruppies – 1 euro). Eu mănînc numai 2 porții de pani puri la cină și dorm liniștită pînă dimineață.

Priviți și poftă bună.

http://www.youtube.com/watch?v=MBomaeshKzE