22 mai 2009

Sa was dee

Sa was dee!!! (Salut in Thai)

Mission completed! Am ajuns cu bine la destinatia finala.

Sunt in Chaingmai, si pina pe 24 mai voi participa la evenimentul “Youth initiative: connecting youth moovements”, care este o initiativa a World Movement for Democracy.

Sunt numai 18 participanti care sunt din urmatoarele tari: Belarus, Burma, Cuba, Cehia, Egipt, Kenya, Thailanda, Zimbabwe, Venesuela si eu sunt bucuroasa sa reprezint Moldova.

Toti sunt activisti in domeniul drepturilor omului, in mare parte fiind blogeri sau jurnalisti civici.

Timp de 3 zile vom incerca sa stabilim cu ce obstacole se confrunta miscarile de tineri si vom invata unii de la altii cum sa facem asa, incit organizatia sau miscarea din care facem parte sa aiba puterea de a mobiliza cit mai multa lume pentru a ridica nivelul de constientizare a populatiei asupra problemelor tinerilor si a drepturilor omului.

Acum deja este noapte. Prima noapte in Chaing mai ( a se pronunta Shangmai) este linistita.

Stau pe terasa de la balconul camerei mele, beau un ceai si ascult broastele ce cinta zgomotos de la primul etaj.

Cu toate ca se apropie perioada moonson, inca nu ploua, insa aerul este greu si indadusitor.

La iesirea din aeroport am avut senzatia ca intru intr-o sauna. Era atit de sufocant, incit cu greu mai puteam respira.

Chaing mai este curat. Aceasta a fost prima mea impresie. Avind in spate o mica experienta de calatorie pe meleagurile asiei, acest lucru mi sa parut ciudat. La fel, lipses mirosurile ciudate, care deobicei predomina in aceasta parte a lumii.

La fel ca si in India, transportul local practic lipseste la putere fiind rickshaw (care aici se numeste tuk-tuk) si niste taxiuri, care mai mult semana cu "canareicele" noastre care te duc direct la sectia de politie, doar ca sunt de culoare rosie.

Dupa cina, am mers intregul grupul pina la Night Bazat. Da, asa si se numeste Piata lor Centrala, unde poti gasi orice: de la suvenire la legume si haine. Se numeste anume asa, fiindca chiar este Night, adica piata se deschide la 4 pm si lucreaza pina la 3am. Oras de noapte as spune, desi nu este chiar atit de zgomotos.

Desigur ca dupa 13 ore de zbor, eram un pic obosita, si trebuia sa ma recuperez cumva. Foarte repede a fost identiicata si solutia. In Night Bazar este o stradela plina cu localuri unde se face massage, a nu se confunda cu stradela felinarelor Rosii din Amsterdam. Vazind ca pretul pentru o ora de Thai Massage este doar 200 de batt (1 euro 43 batt) am decis ca corpul meu nu ar fi impotriva sa se relaxeze un pic. La fel au hotarit si corpurile lui John din Cuba si Ahmed si Ahmad din Egipt. Astfel, noi in 4 am mers si am savurat din plin fiecare atingere.

Sincer ma simt mai bine, tehnica folosita de ei nu pot s-o explic, trebuie de aratat :)

Acum, cind toti mustii corpului s-au relaxat, merg sa ma odihnesc si sa prind la puteri pentru discutiile de maine.






Welcome to Thailand

Fructe exotice: chestia rosie cu ace si umplutura alba se numeste "rambutan", fructul care seamana cu kiwi, dar este alb se numeste "dragon fruit", celalat fruct rosu se numeste "shampou". Gustos...mmm



Some thai colors, violet si roz predomina :)