27 mai 2010

Orasul ceaiului - Darjeeling, partea 1

27 mai

De 2 zile sunt în Darjeeling – orașul, care poartă denumire de ceai :) A ploat puternic aceste zile (s-a inceput perioada moonson-ului - ploi intense care se termina prin august), așă că alte activități remarcante decît ”a fi udată de ploaie” nu am experimentat.

Ieri, fiind pe terasa hotelului, admirînd cerul înstelat, am simțit că azi va fi o zi bună și am hotărît să mă trezesc de dimineață să văd împrejurimile.

Dealul Tigrului și mănăstirea

Sincer nu știu de ce se numește așa, și nu am auzit nici o legendă, probabil au fost tigri cîndva pe aici, însă azi acolo am văzut doar oameni.

Pentru a merge la Tiger Hill trebuie să te trezești la 3.30 dimineața, să mergi la intersecția principală de lîngă Clock Tower și să prinzi un jeep ce merge spre Tiger Hill. Sunt o mulțime. Toate mașinile merg în acestă direcție la această oră. La ieșirea din oraș este trafic.

Cu toată că este la 11 km de Darjeeling, am mers vreo 30-40 min cu mașina pînă am ajuns. Sus, pe un vîrf de deal, de unde poți privi răsăritul soarelui, deja erau adunati vreo 200 de oameni, majoritatea indieni. De nu știam că au venit aici să privească răsăritul soarelui, credeam că este vreo manifestație sau protest (in Darjeeling sunt proteste in ultimul timp). Femeile din satul apropiat tot strigau ”coffee, coffee” pe care o vindeau la preț dublu.

Priveliștea este uluitoare. În depărtare poți vedea munții a căror vîrfuri sunt acoperiți cu zăpadă. În ghid scrie că se văd Everestul (8848m), Lhotse (8501), Makalu (8475), Khangchendzonga, Kabru (6691) și Janu (7710m). În total poți vedea 250 km de orizont a munților Himalaya. Piveliștea pare a fi furată din tablouri, iar în depărtare se auzea ecoul unor întonații de mantre, probabil din mănăstirile din apropiere.

Am bucurat ochii o oră, apoi am mers în direcția mănăstirii din Ghoom (Ghum).

Construită în 1850, este una din cele mai vechi mănăstiri din această zonă. Deja la ora 7 dimineața, erau o mulțime de oameni. Azi e sărbătoare. Așa am înțeles că este celebrată ziua de naștele a lui Buddha. În ograda mănăstirii poți servi gratis suc, ceai și biscuiți. Am stat vreo 2 ore și am ascultat rugăciunile călugărilor (mantre), iar cînd a devenit prea aglomerat, am plecat. Puternic loc din punct de vedere energetic.

Trenul jucărică

Cînd am ajuns înapoi în Darjeeling, am observat că în gara din Darjeeling "trenul jucarică" (Toy Train) se pregătea de plecare. Această cale ferată este cea mai înaltă din lume, și a fost construită de Britanici în 1881. Este inclusă în patrimoniul UNESCO. Cea mai lungă cursă este spre New Jailpaiguri (la 80 km de Darjeeling), distanță pe care trenul o parcurge în aproape 9 ore.

Eu am mers cu "jucărica" pînă la cea mai apropiată stație, și din nou am ajuns in - Ghoom. Am parcurs 8 km în vreo oră, dar a meritat. Experiența este nemaipomenită. Trenul merge încet, și încontinuu claxonează. Toți de pe stradă îți dau din mîini și te salută.

Pentru o perioadă trenul a fost suspendat, datorită grevei din tot orașul. Aparent în Darjeeling există o mișcare de eliberare națională, care dorește instaurarea unui stat independent care s-ar numi ”Gorkhaland”. Acum totul s-a calmat. Orașul este plin de armată indiană, și a revenit la viață.

Dacă timpul va fi bun, mîine merg să vizitez plantațiile de ceai.



Lumea este informata in Darjeeling

Biserica catolica "Sf. Andrei"

Armata indiana in strada

Ghokas vor independenta

Clock tower (la fiecare cinta un cintec si bate clopotele)


Rasaritul soarelui vazut de pe Tiger Hill







Manastirea Ghoom


Trenul jucarica







Niciun comentariu: